Türkiye, Rusya ve Çin’den altın hamlesi! ‘Tuhaf görünüyor’
Altın fiyatı Mart ayında yaklaşık yüzde 7 arttı, hızla ons başına 2.000 doların altına yükseldi ve bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.Analistler bu ‘fiyatların düştüğü piyasa’ durumlara dikkat çeker. Yatırımcılar özellikle hisse senetlerini ve şirket tahvillerini terk ettikçe para hem devlet tahvillerine hem de altına aktı.
Financial Times’ta yer alan analize göre, yatırımcılara doğrudan gelir sağlamayan ve fiziki depolama açısından sorun oluşturan altının yapısı ve döngüsel olarak, ABD ve diğer birçok ülkedeki enflasyonun neredeyse zirve yaptığı göz önüne alındığında, sarı metale olan ilgi tuhaf görünüyor.Bu seviyedeki FT editörleri, ‘O zaman altına olan bu yenilenen ilgiyi nasıl açıklayabiliriz’ soruyu soruyorlar. Karşılığında ‘Türkiye’ var.
TÜRKİYE, RUSYA VE ÇİN’E YÖNLENDİRİLDİ
FT’nin raporuna göre altın, özellikle paralarının bir bankada güvende olmayabileceğinden endişe duyan bireysel yatırımcılar için güvenli bir sığınak sunuyor. Ve temelde yıllardır bu şekilde olmuştur. Geçen yıl altın talebinin yaklaşık yüzde 72’sini külçe, madeni para ve mücevherat oluşturdu. Bu oranlar yıllar içinde çok az değişti.
“DOLARA BAĞLI OLMADAN YAPMAK İSTEDİLER”
Ayrıca FT analizine göre, Rusya, Türkiye ve dünyanın en büyük altın üreticisi Çin gibi ülkeler döviz rezervlerini artırmayı hedefledi. Ancak aynı zamanda bunu dünyanın en tanınan rezerv para birimi olan ABD Doları’na bağımlı olmadan yapmak istediler. Bu yüzden altına girdiler.